2-7- خودزنی در قانون مجازات جرائم نیروهای مسلّح.. 31
2-8- گونه ها و دلایل خودزنی.. 37
فصل سوم: یافتههای پژوهش
3-1- عوامل سازمانی مؤثر بر خودزنی در بین سربازان. 43
3 -1-1- برخورد فرماندهان. 43
3-1-2-امکانات و شرایط محیط خدمتی.. 44
3-2- عوامل غیر سازمانی مؤثر بر خودزنی در بین سربازان. 46
3-2- 1- عوامل فرهنگی مؤثر بر خودزنی سربازان. 46
3-2-2- عوامل اجتماعی مؤثر بر خودزنی سربازان. 48
3-2-3- عوامل اقتصادی موثر بر خودزنی سربازان. 49
3-2-4- عوامل روانشناختی موثر بر خودزنی سربازان. 51
3-3- سبب شناسی خودزنی.. 53
3-4- پیشگیری و درمان خودزنی و خودکشی.. 56
3-4-1- پیشگیری از خودزنی.. 56
3-4-2- درمان خودزنی و خودکشی.. 64
3-5- علائم هشدار دهنده و خطرساز خودکشی.. 68
3-6- فرمانده و پیشگیری از خودزنی و خودکشی.. 75
3-7- نقش کارکنان یگانهای بهداری در برخورد با خودزنی و خودکشی.. 78
فصل چهارم : نتیجه گیری و پیشنهادات
4- 1- نتیجهگیری.. 91
4-2-پیشنهادات… 95
منابع و مأخذ. 97
Abstract 100
فصل اوّل: کلیّات
چکیده
خودزنی و خودکشی در ارگانهای نظامی زیر مجموعه ی نیروهای مسلّح نیز کم و بیش دیده میشود که علل بسیاری میتواند در ارتکاب آن نقش داشته باشد.خودزنی در نیروهای مسلّح به صور مختلف اتفاق می افتد و فقط در صورتی که ارکان تشکیل دهنده آن مشمول ماده 51 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلّح گردد ،جرم محسوب میشود و در غیر اینصورت بزهی متصوّر نیست و فقط می تواند تحت عنوان تخلف انضباطی مورد بررسی قرار گیرد و در بحث خودکشی نیز چون مجرم موضوعیّت ندارد عملاً بحث جرم منتفی میگردد.
امروزه در نیروهای مسلّح بحث پیشگیری و راهکارهای مقابله با خودزنی و خودکشی از اساسیترین روشها جهت مهار این پدیده میباشد.اخیراً با تدابیری که در خصوص پیشگیری از خودزنی و تفکیک سربازان از لحاظ سطح سلامتی روحی و روانی و ارائه ی مشاوره در همه ی زمینهها نسبت به سربازان انجام پذیرفته، تأثیر زیادی در کاهش خودزنی و خودکشی در بین سربازان داشته است. عوامل بسیاری در ارتکاب خودزنی و خودکشی در بین سربازان وجود دارد که این عوامل هم میتواند برون سازمانی، یعنی کلیه ی عواملی که خارج از یگان خدمتی مانند عوامل خانوادگی و اقتصادی باشد یا درون سازمانی، یعنی کلیه ی عواملی که در داخل یگانها بر بروز جرم تأثیر گذار است یا عوامل درونی فردی یعنی عواملی که به ویژگیهای فردی و مرتبط با فرد میشوند و یا عوامل میان فردی یعنی روابطی که یک فرد نظامی با همکاران یا افراد مافوق دارد. در این تحقیق سعی بر آن است تا علل و انگیزه های خود زنی و خود کشی در بین سربازان و همچنین راهکارهایی جهت پیشگیری از این پدیده ارائه گردد .
واژگان کلیدی: خودزنی، خودکشی، پیشگیری، نیروهای مسلّح.
1- مقدّمه
یکی از آسیبهای مهم اجتماعی، خودزنی است که در همه ی جوامع بشری وجود دارد. کسانی که زندگی را پدیدهای با معنا میدانند و به آن تعلق خاطر دارند، تمایلی به نابود کردن خود ندارند اما در مقابل، افرادی که زندگی را پوچ و عبث میدانند و هدفی برای خود متصور نیستند، از زندگی نااُمید میشوند و در صورت تداوم نااُمیدی، دست به خودزنی میزنند. درواقع میتوان گفت، یکی از اهداف ادیان الهی و غیر الهی و همچنین بسیاری از اندیشههای فلسفی، معنا بخشیدن به زندگی است. ادیان الهی به بشر نوید میدهند که جهان دیگری وجود دارد و با مرگ انسان، او به جهان دیگری منتقل میشود؛ به همین دلیل در طی قرون متمادی، هر زمانی که بشر برای زندگی خود هدفی قائل بوده، پدیده ی خودزنی اُفول میکرده و زمانی که اهداف آرمانی کمرنگ میشده، آمار خودزنی افزایش مییافته است. نمونه ی بارز آن، جهان معاصر است که با کاهش نقش دین و اعتقادات مذهبی بهویژه در کشورهای غربی، آمار خودزنی به طور بیسابقهای افزایش یافته است. البته نباید نقش سایر عوامل مؤثر در خودزنی را نادیده گرفت؛ عواملی مانند فقر، فشار زندگی، امراض روانی، تنهایی و سایر عواملی که در بخشهای بعدی بدانها اشاره خواهد شد.
1-2- بیان مسأله
از جمله معضلاتی که بشر همواره با آن مواجه بوده مسأله ی جرم است. تقریباً هیچ جامعه ای یافت نمیشود که در آن جرمی به وقوع نپیوندد، البته نوع و میزان جرم از یک جامعه به جامعه ی دیگر متفاوت است اما یک اصل قطعی وجود دارد که در همه ی جوامع قوانینی نقض می شوند و کشور ما هم از این اصل مستثنا نیست. در دهه های اخیر به علت رشد جمعیّت و گسترش مسأله شهرنشینی میزان وقوع جرم هم در کشور ما افزایش یافت. متناسب با رشد جمعیّت کشور ، نیروهای نظامی که شکل مدرن و سازمان یافته ی آنها از اوایل قرن جاری در کشور ما به وجود آمد، گسترش چشمگیرتری پیدا کرد و در سه دهه ی اخیر با ظهور انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، نیاز بیشتری به وجود نیروهای مسلّح کارآمد احساس شد و نیروهای مسلّح از جهت کمّی افزایش یافتند. به طبع افزایش تعداد نیروها، تخلف و جرم هم در این نیروها رو به فزونی نهاد. همانطور که می دانیم، خودزنی یکی از معضلات جهان امروز است و این پدیده در نیروهای مسلّح به دو شکل «خودزنی منجر به جرح» و «خودزنی منجر به فوت» مشاهده می شود. بدین معنی که علاوه بر خودکشی که فرد، قصد نابود کردن خود را دارد، خودزنی منجر به جرح با نیّت تهدید فرماندهان یا رسیدن به هدف انجام می گیرد و در این شکل، جرم محسوب می شود. پدیده ی خودزنی در هر دو وجه آن، کما بیش در بین سربازان دیده می شود. خودزنی یکی از آسیب های اجتماعی است که در همه ی اقشار جامعه وجود دارد و علل آن در هر قشری کما بیش متف