فصل دوم (مبانی نظری تحقیق) 7
1-2 مقدمه: 8
2-2 طبقه بندی مشتریان. 9
3-2 سودآوری بانک: 10
4-2 مراحل ایجاد و گسترش فرهنگ مشتری مداری در سازمان. 11
1-4-2 شناخت مشتریان. 11
2-4-2 طبقه بندی یا خوشه بندی مشتریان. 12
3-4-2 تعامل با مشتریان. 13
4-4-2 هماهنگی رفتارهای سازمان با مشتری.. 13
5-4-2 ارزش به خواسته مشتری.. 14
6-4-2 تلاش برای ایجاد و تداوم وفاداری در مشتریان. 14
7-4-2 سنجش میزان رضایت مشتری.. 15
5-2 آغاز بانکداری.. 16
1-5-2 تاریخچه بانکداری.. 17
1-1-5-2 بانکداری در دورۀ قدیم. 17
2-1-5-2 بانکداری در قرون وسطی (از قرن پنجم تا پانزدهم میلادی) 18
3-1-5-2 بانکداری در دوره جدید (از قرن پانزدهم به بعد) 19
2-5-2 بانکداری در ایران. 20
1-2-5-2 تشکیل بانک مرکزی.. 20
2-2-5-2 بانکداری.. 21
3-5-2 اهداف و وظایف بانک ها 22
6-2 مطالعات پیشین : 26
1-6-2 مطالعات انجام گرفته در خارج از کشور: 26
2-6-2 مطالعات انجام گرفته در داخل کشور : 32
7-2 تکنیک تاکسونومی: 44
: 53
فصل سوم (روش تحقیق) 55
1-3 مقدمه: 56
2-3 آشنایی با بانک سامان : 57
3-3 روش تحقیق : 59
4-3 جامعه و نمونه آماری : 59
5-3 روش گردآوری اطلاعات : 60
6-3 ابزار گردآوری اطلاعات : 60
7-3 روش تجزیه تحلیل داده ها : 61
8-3 شاخصهای طبقه بندی مشتریان در بانکها : 62
9-3 شاخصهای طبقه بندی مشتریان در بانک سامان : 65
1-9-3 سپردهها : 66
1-1-9-3 میانگین موجودی سپردههای بانکی : 67
2-1-9-3 سپرده قرضالحسنه: 67
1-2-1-9-3 سپرده قرض الحسنه پس انداز ریالی و ارزی: 67
2-2-1-9-3 سپرده قرض الحسنه پس انداز جاری: 69
3-1-9-3 سپردههای سرمایهگذاری مدتدار: 70
1-3-1-9-3 سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی : 70
2-3-1-9-3 سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت ویژه ریالی و ارزی : 71
3-3-1-9-3 سپردههای سرمایهگذاری بلندمدت (یک الی پنجساله): 72
2-9-3 تسهیلات : 73
1-2-9-3 تعریف تسهیلات ( Credit Definition) 73
2-2-9-3 اهمیت اقتصادی تسهیلات از نظر وام دهنده 74
3-2-9-3 اهمیت اقتصادی تسهیلات از نظر وام گیرنده 75
4-2-9-3 اهمیت تسهیلات از نظر اقتصاد ملّی 76
5-2-9-3 انواع تسهیلات 77
3-9-3 بانکداری اینترنتی و بانکداری الکترونیکی 81
1-3-9-3 بانکداری الکترونیک و خدمات الکترونیکی.. 81
2-3-9-3 بانکداری اینترنتی.. 83
3-3-9-3 مزایای بانکداری اینترنتی و الکترونیکی: 83
4-3-9-3 مطالعات انجام شده در زمینه بانکداری الکترونیکی و اینترنتی : 86
4-9-3 کارمزدهای پرداختی مشتری: 87
فصل چهارم (تجزیه و تحلیل دادهها) 88
1-4 مقدمه. 89
2-4 وزندهی معیارها و شاخصهای طبقه بندی مشتریان و تعیین تعداد طبقات توسط خبرگان. 89
3-4 طبقه بندی مشتریان با استفاده از الگوریتم K-means. 90
1-2-4 نرمال سازی دادهها 90
4-4 طبقه بندی مشتریان با استفاده از تکنیک تاکسونومی.. 96
1-4-4 مرحله مشخص نمودن و وزن دهی شاخصها 96
2-4-4 مرحله تشکیل ماتریس دادهها 97
3-4-4 مرحله نرمالسازی دادهها 99
4-4-4 تعیین فاصله مرکب بین گزینهها 101
6-4-4 تحدید و طبقه بندی گزینه ها 102
فصل پنجم (نتیجهگیری و پیشنهادات) 114
1-5 مقدمه. 108
2-5 مروری بر فصول گذشته: 108
3-5 تجزیه وتحلیل نتایج طبقه بندی انجام شده: 109
1-3-5 تجزیه و تحلیل طبقهبندی انجام شده با استفاده از الگوریتم K-means : 109
2-3-5 تجزیه و تحلیل نتایج طبقهبندی مشتریان با استفاده از تکنیک تاکسونومی: 110
4-5 نتیجهگیری در خصوص انتخاب مدل ایده آل برای طبقه بندی مشتریان بانک: 111
5-5 دستاوردهای تحقیق: 114
6-5 محدودیتهای تحقیق.. 115
7-5 پیشنهادت برای بانک با توجه به نتایج بدست آمده: 115
8-5 زمینه تحقیقات آتی: 116
منابع 118
1-6 منابع فارسی.. 119
2-6 منابع لاتین.. 125
فهرست جداول و نمودارها
عنوان شماره صفحه
جدول 1-2: جدول مطالعات انجام گرفته در زمینه طبقه بندی مشتریان. 26
جدول 1-3 . شاخصهای اندازه گیری اعتبار مشتریان. 63
جدول 2-3: جدول شاخصهای طبقه بندی مشتریان از دیدگاه خبرگان بانک.. 65
جدول3-3: جدول مطالعات انجام شده در زمینه بانکداری الکترونیکی و اینترنتی.. 86
جدول 1-4 : شاخصها به همراه وزن اصلی هر شاخص… 89
جدول 2-4 : جدول نرمال شده برای طبقه بندی با الگوریتم K-means. 91
جدول 3-4 : جدول نرمال و وزین شده برای طبقه بندی با الگوریتم K-means. 92
جدول 4-4 : اولین مراکز طبقه بندی گزینه ها 93
جدول 5-4 : جدول تکرارهای انجام شده جهت طبقه بندی.. 93
جدول 6-4 : جدول مراکز آخرین طبقه بندی.. 95
جدول 7-4 : جدول خلاصه طبقه بندی مشتریان با الگوریتم K-means. 95
نمودار 1-4: نمودار طبقه بندی مشتریان با استفاده از الگوریتم K-means. 96
جدول 8-4 : جدول شاخصها و وزنهای اصلی شاخصها 96
جدول 9-4 : جدول دادههای اولیه. 97
جدول 10-4 : جدول وزین شده 98
جدول 11-4 : میانگین و انحراف معیار دادهها 99
جدول 12-4 : جدول دادههای نرمال شده 100
جدول 13-4 : جدول کمترین مقدار فاصله. 101
جدول 14-4 : جدول شرایط گروهبندی انجام شده 102
جدول 15-4: جدول طبقه بندی انجام شده برای هر مشتری.. 103
جدول 16-4: جدول خلاصه طبقه بندی انجام شده با استفاده از تکنیک تاکسونومی.. 105
نمودار 2-4: نمودار طبقه بندی مشتریان با استفاده از تکنیک تاکسونومی.. 106
جدول 1-5: جدول نظرسنجی از خبرگان جهت تایید روش اصلی.. 112
فصل اول
مقدمه و کلیات طرح تحقیق
1-1 تعریف مساله:
با رشد روز افزون مراکز مالی و بانکهای مختلف در سطح جامعه و اقتصاد ایران لزوم شناخت مشتریان و برطرف نمودن نیازهای اقتصادی آنها با توجه به سطح درآمد و سطح اقتصادی آنها در شرایط کنونی بصورت کاملا مشخصی برای هر موسسه مالی و بانکی، احساس می شود.
جهت اطلاع از نیازهای مشتریان و اینکه آنها به چه نوع خدماتی نیاز دارند لازم است آنها را در طبقات مشخصی قرار داده، بطوریکه هر طبقه نشان دهنده مشخصات و سطح توقع و نیازهای فرد باشد، لذا بایستی به طراحی یک مدل طبقه بندی و دسته بندی مشتریان، با استفاده از شاخصهای حیاتی برای موسسه یا بانک پرداخت.
گفتنی است در این تحقیق، طبقه بندی مورد نظر بر اساس شاخصهایی انجام گرفته است که در سودآوری بانک نقش بسزایی دارند.
در نتیجه در هر طبقه، مشتریان مشابهی قرار می گیرند که از لحاظ شاخصهای مورد بررسی که در فصل سوم بصورت کامل تشریح شده اند، با یکدیگر دارای وجه تشابه می باشند، نتایج این طبقه بندی می تواند به مدیران و روسای بانکها در وهله اول جهت اینکه مشتریان سودآور دارای چه شاخصهایی بوده و در وهله دوم در جهت افزایش سودآوری موسسه مالی لازم است رضایت کدام دسته از مشتریان را بیشتر از سایر طبقات برآورده سازد، یاری رساند.
در نتیجه داشتن یک مدل طبقه بندی و بکار گرفتن این مدل جهت اولویت بندی مشتریان برای هر بانک و موسسه مالی جهت نیل به اهداف استراتژیک و اصلی آن بنگاه اقتصادی ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد.
کارکردهای طبقه بندی مشتریان در بانکها و موسسات مالی را میتوان به شرح زیر برشمرد:
- تعیین اولویت های استراتژیک و جهت دهی فعالیت های بانک
- شناسایی خدمات سودآور
- ارزیابی عملکرد شعب بر اساس معیارهای جذب و حفظ مشتری سودآور
- شناسایی گروه های سودآور مشتری
- افزایش رضایت مشتریان سودآور و مدیریت مشتریان زیان آور
- بازاریابی هدفمند و برنامه ریزی ویژه برای گروه ها
- پایش مداوم مشتریان و گروه ها
- کنت