فنون ذهن آگاهی در افزایش آرامبخشی عضلانی و کاهش نگرانی، تنیدگی و اضطراب مؤثر هست (کابات زین، ۲۰۰۳). به نظر میرسد مکانیسم اصلی ذهن آگاهی خودکنترلی توجه باشد. چراکه متمرکز کردن مکرر توجه روی یک محرک خنثی مثل تنفس، یک محیط توجهی مناسب به وجود میآورد (سمپل، رید و میلر[۱]، ۲۰۰۵). مطالعات زیادی روی اثربخشی مداخلات و تکنیکهای مبتنی بر ذهن آگاهی صورت گرفته است که از آن جمله میتوان به پژوهشهای لیندن[۲] (۱۹۷۳) روی اثربخش بودن ذهن آگاهی روی اضطراب امتحان و پیشرفت تحصیلی و مطالعه مرداک[۳] (۱۹۷۳ به نقل از سمپله و همکاران، ۲۰۰۵) روی افزایش توجه و آرامش عضلانی و بررسی مفید بودن این تکنیکهای روی افزایش تنظیم توجه اشاره کرد.
ذهن آگاهی در غرب از دهه ۱۹۷۰ موردتوجه قرار گرفت. از آن زمان به بعد بیش از ۲۴۰ برنامه مبتنی بر ذهن آگاهی در آمریکای شمالی و اروپا انجام شد. به همین دلیل در سالهای اخیر، تعدادی از پژوهشگران تلفیق رویکردهای مبتنی بر ذهن آگاهی را بـا مداخلههای شناختی-رفتاری موجود، پیشنهاد کردهاند (کایون، هایز و ویلسون،۲۰۰۳؛ کاتز، بنسون، بورسینکو و بنسون، ۱۹۸۵؛ به نقل از ویتفیلد، ۲۰۰۶).
ذهن آگاهی توجه کردن قاطعانه نسبت به امور در زمان حاضر است که ما تابهحال طور دیگری به آن ها توجه کردهایم. نمونههایی از این امور شامل آگاهی از تنفس، درد پشت گردن، افکار منفی و نگرانی درباره آنچه شما میخواهید فردا انجام دهید و شامل تمرکز مکرر و مجدد ذهن در زمان حاضر است. هر فکر، احساس یا حسهایی که وارد توجه شما میشود به همانگونه که هست مورد تائید و پذیرش قرار میگیرد. این واکنش پیشگیرانه، برای افکاری است که شما را غمگین یا مضطرب میکند و به شما کمک میکند تا به حالت تعادل بعد از هیجانهای تجربهشده منفی بازگردید (بایرون[۴]، ۲۰۰۶).
هشیاری نیاز به شبکه پیچیدهای از عناصر با اتصالات داخلی سلولهای عصبی دارد. زیر لایه جسمی، عقده تالاموس_قشری که هشیاری را با محتوای دقیقش فراهم میکند در هفته ۲۴ ام تا ۲۸ ام بارداری ایجاد میشود. بسیاری از عناصر مدار موردنیاز برای هشیاری در سهماهه سوم بارداری ایجاد میشود. ویژگی کیفی با احساسات خام معادل دانسته میشود و باتجربه رنگ قرمز هنگامیکه یک گوجه قرمز را میبینید و یا بامزه شیرینی خاصی که هنگام چشیدن آناناس با آن مواجه میشوید توضیح داده میشود. نوع ویژگی کیفی مربوط به هشیاری به حالتهای حسی محدود نمیشود بلکه بهعنوان یک جنبه حالتهای تجربی مانند تجربه، افکار و تمایلات در نظر گرفته میشود (ویتفیلد، ۲۰۰۶).
۲-۱۵- تاریخچه ذهن آگاهی در درمان
رشته روانکاوی، پا بهپای روانشناسی بودائیت رشد کرده است. فروید در مکاتبات خود با یکی از دوستانش بیان میکند که فلسفه شرق با او در تضاد بوده است ) اپستین، ۱۹۹۵)؛ اما این مشکل باعث توقف نوشتن فروید در مورد تمدن و نارضایتی از آن نشد تا جایی که وی مراقبه را یک تجربه واپس رونده عنوان میکند. الکساندر[۵] (۱۹۳۱) در تألیفات خود بیان کرده است که آموزش بودائیت یک جنون ساختگی است. از دیگر نظریهپردازان روانکاوی یونگ (۱۹۹۲- ۱۹۳۰) بوده است که تفسیری در مورد کتاب تبتیان در مورد مرگ[۶] نوشت که موجب برانگیختن حس کنجکاوی در مورد روانشناسی شرق گردید. قبل از ۱۹۹۵، فروم[۷] و هورنای[۸] در مورد مکتب ذن[۹] گفتوگوهایی باهم داشتند. در سال ۱۹۹۵ اپستین کتاب » افکار بدون متفکر[۱۰] » را نوشت که علاقه متخصصان بالینی در روانکاوی به روانشناسی بودائیستی را به خود جلب کرد. این علاقهمندی ادامه پیدا کرد تا زمانی که یکی از روان شناسان دانشگاه هاروارد به نام داس[۱۱] کتاب » در اینجا باش «[۱۲] (۱۹۷۱) را به رشته تحریر درآورد. این تلفیقی از عقاید هندو و بودائیستی بود و بالغبر یکمیلیون نسخه از آن به فروش رفت. یوگا که یک تمرین ذهنی حرکات بود، (بوگی[۱۳]، ۲۰۰۴؛ هارترانف[۱۴]، ۲۰۰۳) در همان زمان به فرهنگ غرب، آورده شد و برخی درمانگران تلاش خود را درزمینه ارتباط تمرینهای شخصی مراقبه باکارهای بالینی شروع کردند) گرمر و همکاران، ۲۰۰۵). مطالعات نشان میدهد یوگا و ذهن آگاهی در درمان و ممانعت از اعتیاد مؤثر است ) کانا[۱۵]، گریسون[۱۶]، ۲۰۱۳).
پژوهشهای مراقبه باکار یک قلب شناس به نام بنسون[۱۷] با بهره گرفتن از مراقبه برای درمان بیماری قلبی پیشرفت کرد. تعدادی از مقالات در مورد مراقبه به روانشناسی بالینی اختصاص دارد (اسمیت[۱۸]، ۱۹۷۵).
در سال ۱۹۷۵ انجمن روانپزشکی آمریکا بررسی اثربخشی مراقبه را در اولویت کار خود قرارداد. اکثر مقالات مجلات در آن زمان به مراقبه متمرکز[۱۹] از قبیل مراقبه متعالی اختصاص داشت. سال بعد، مقالات در جهت مراقبه ذهن آگاهی گسترش یافت ) اسمیت،۲۰۰۴) در سال ۱۹۷۹، کابات زین مرکزی را برای ذهن آگاهی در دانشگاه پزشکی ماساچوست بهمنظور درمان شرایط مزمن بیماران جسمی تأسیس کرد. در آن زمان بالغبر ۱۵۰۰ بیمار برنامههای تنیدگی زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند ) دیویدسون و کابات زین، ۲۰۰۴). علاوه بر این، هماهنگی ذهن آگاهی و رواندرمانی در دهه های اخیر با مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی به اثبات رسیده است. به نظر میرسد که نیروی محرکه مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی در برنامه کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی ) کابات زین، ۱۹۹۰) و رفتاردرمانی دیالکتیک لینهان (۱۹۹۳) نشأتگرفته است.
در سال ۲۰۰۰ انتشار برخی مطالب توسط تیزدل در مورد تأثیر درمان مبتنی بر ذهن آگاهی برای افسردگی مزمن، علاقه به ذهن آگاهی را در میان پژوهشگران شناختی رفتاری به خود جلب کرد. پتانسیل این ذهن آگاهی، رویکرد وابسته به پذیرش منجر به موج جدیدی از درمانهای تجربی برای مشکلات مشابه شده است.
برنامه کاهش تنیدگی بر اساس هشیاری، با آموزش چگونگی مشاهده کردن علائم تنیدگی، بدون درگیر شدن با آن ها و یا گریز از آن ها میتواند بهتدریج مهارت مقابله با شرایط تنیدگی زا را در افراد دارای مشاغل پر تنیدگی بالا برد. این دوره بر اساس رویکرد “کاهش تنیدگی بر اساس هشیاری ” طراحی و اجرا میگردد؛ بنیانگذار این کلینیک دکتر جان کابات زین بوده است. تنیدگی زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی بر پایه “هشیاری ” قرار دارد. هشیاری یک توانایی انسانی بنیادین است، یک شیوه یادگیری توجه عاقلانه به آنچه در زندگی شما رخ میدهد، چیزی که امکان ارتباط بیشتر را بازندگی درونی و بیرونیتان فراهم میکند. همچنین، هشیاری نوعی تمرین است؛ یک شیوه سیستماتیک که هدفش پرورش بینش، درک و وضوح است (آرچ[۲۰]، ۲۰۱۳؛ والستاد، سیورتسن و نیلسن[۲۱]، ۲۰۱۱)
در طی سالهای گذشته این برنامه به گروههای متنوعی نظیر کارمندان و مدیران اجرایی، مسئولین آموزش، وکلا، قضات، زندانیان، متخصصان مراقبتهای بهداشتی، روحانیون، قهرمانان ورزشی و المپیک آموزش دادهشده است. برنامه کاهش تنیدگی بر اساس هشیاری در محیط کار به این منظور طراحی شده است که به شرکتکنندگان در دوره کمک کند از تواناییهای ذاتی خود ازجمله کاهش تنیدگی، افزایش ثبات خود در موقعیتهای پیچیده، افزایش تفکر خالق و روشن، افزایش مهارتهای ارتباطی، پرورش رهبری و کار گروهی، بهبود کارایی خود در محیط کار استفاده کنند (کابات زین، ۲۰۰۳).
[۱]. Sample, Reid & Miller
[۲]. linden
[۳]. Murdock
[۴]. Byron
[۵]. Alxander
[۶]. Tibetan Book of the Dead
[۷]. Fromm
[۸]. Hornay
[۹]. Zen
[۱۰]. Thought without a Thinker
[۱۱]. Dass
[۱۲]. Be Here Now
[۱۳]. Boccio
[۱۴]. Hartranft
[۱۵]. Khanna
[۱۶]. Greeson
[۱۷]. Benson
[۱۸]. Smith
[۱۹]. Concentration
[۲۰]. Arch
[۲۱]. Vollestad,Sivertsen,Nielsen