در خصوص سرمایه اجتماعی و ارتباط آن با توسعه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چهار رویکرد متفاوت به شرح زیر وجود دارد (شجاعی باغینی، ۱۳۸۷؛ ملک محمدی و رفسنجانی نژاد، ۱۳۸۹):
- رویکرد اجتماعگرا[۱]
- رویکرد شبکه ای[۲]
- رویکرد نهادی[۳]
- رویکرد همافزا[۴]
۲ ـ ۱ ـ ۲ ـ ۴ ـ ۱ ـ رویکرد اجتماعگرا
پیروان این رویکرد، سرمایه اجتماعی را همان سازمانهای محلی نظیر باشگاهها، انجمنها و گروههای مدنی میدانند و با تأکید بر تعداد و تراکم این گروهها در یک اجتماع، بر این باورند که نه تنها سرمایه اجتماعی ذاتاً خوب میباشد بلکه گسترش آن در یک اجتماع نیز تأثیر مثبتی بر رفاه اجتماعی افراد خواهد گذاشت. با این وجود، پیروان این دیدگاه در تحلیلشان از اجتماع، نقطه ضعف مهم آن را نادیده میگیرند، مثلاً در مواردی که اجتماعات یا شبکه ها به صورت منزوی میباشند یا در راستای اهداف متعارضی تلاش می کنند سرمایه اجتماعی سازنده به سرمایه اجتماعی منحرف یا کژکارکرد[۵] تبدیل میگردد و توسعه را با چالش روبرو می کند.
۲ ـ ۱ ـ ۲ ـ ۴ ـ ۲ ـ رویکرد شبکه ای
این رویکرد به عنوان دومین رویکرد پیرامون سرمایه اجتماعی محسوب می شود که تلاش می کند به بیان نقاط قوت و ضعف بحث سرمایه اجتماعی بپردازد. پیروان این رویکرد با تأکید بر اهمیت انجمنهای افقی و عمودی بین افراد و روابط درون و بین واحدهای سازمانیافته نظیر گروههای اجتماعی، بیان می کنند که وجود پیوندهای اجتماعی درون گروهی به ایجاد احساسی از هویت و هدف مشترک در بین افراد خواهد انجامید (استن و همکاران، ۱۹۹۹).
لازم به ذکر است، این رویکرد دارای دو ویژگی شاخص به شرح ذیل است: اولاً از نظر آنها سرمایهی اجتماعی شمشیری دو لبه است یعنی ضمن اینکه می تواند به ارائه خدمات ارزشمندی به اعضای یک گروه یا اجتماع بپردازد، ممکن است منجر به پیامدهای منفی نیز شود. مثلاً ممکن است وفاداری افراد به یک گروه آنقدر زیاد باشد که آنها را از کسب اطلاعات جدید و تلاش جدی جهت پیشرفت باز دارد.
۲ ـ ۱ ـ ۲ ـ ۴ ـ ۳ ـ رویکرد نهادی
از منظر پیروان رویکرد پیرامون نهادی به سرمایه اجتماعی، قابلیتهای گروهای اجتماعی برای اقدام در جهت منفعت جمعی، بر پایه کیفیت نهادهای رسمیای که آنها را در خود جای دادهاند، تعیین می شود. لذا از منظر آنها در حالیکه شبکه های اجتماعی و جامعه مدنی عمدتاً محصول بستر سیاسی، حقوقی و نهادی موجود میباشند، عملکرد آنها نیز تابعی از انسجام داخلی، اعتبار، شایستگی و پاسخگو بودن آنها در قبال گروه است (شجاعیباغینی، ۱۳۸۷).
۲ ـ ۱ ـ ۲ ـ ۴ ـ ۴ ـ رویکرد همافزا
این رویکرد تلاش دارد تا آنچه که از رویکردهای شبکه ای و نهادی حاصل شده است را تلفیق نماید. لذا از نظر پیروان این رویکرد، سه وظیفهی اصلی پژوهشگران و سیاستگذاران عبارت است از: شناختن ماهیت و میزان روابط اجتماعی، نهادهای رسمی و تعامل بین آنها؛ بسط راهبردهای نهادی بر پایه فهم روابط اجتماعی به ویژه میزان سرمایه اجتماعی وحدتزا در جامعه یا اجتماع محلی و در نهایت تشخیص شیوه ها و ابزارهایی که از طریق آنها پیامدهای مثبت یا منفی اجتماعی چون همکاری گسترده، اعتماد و کارایی نهادی، فرقهگرایی، انزواطلبی و فساد اجتماعی پدید میآید (شجاعیباغینی، ۱۳۸۷).
لازم به ذکر است، با وجود تحقیقات متعدد پیرامون سرمایه اجتماعی و ابعاد سازندهی آن، این موضوع همچنان به عنوان یک موضوع مورد اختلاف به شمار میآید و هر کس از منظر و رویکردی بدان نگریسته است. با این جود، بر اساس مطالعات انجام شده پیرامون سرمایه اجتماعی و با اتخاذ رویکردی سیستمی پیرامون این مفهوم، علاوه بر اینکه امکان شناسایی و احصاء ابعاد و عوامل تشکیلدهندهی سرمایه اجتماعی برای محققان، صاحبنظران و مسئولان آموزشی فراهم میگردد، در درک، تبیین و پیش بینی جامع این مفهوم نیز به آنها یاری میرساند.
[۱] -Communitarian
[۲] -Network
[۳] -Institutional
[۴] -Synergy
[۵] -Perversed